Ferme demonstrative

Ferma Scufița din Homița
Ne numim Laura și Antim Nechifor, avem 29 de ani și amândoi suntem ingineri horticoli. Din timpul facultății am fost pasionați de agricultura ecologică regenerativă. Am conștientizat cât de important este să creștem legume naturale, atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru mediul înconjurător. În același timp, am realizat cât este de important ca solul să fie sănătos și fertil, fiind substratul care hrănește legumele și care asigură vigoarea, rezistența și sănătatea plantelor. Am decis să ne specializam în horticultura ecologică, așa că am urmat programul de master: “Științe horticole ecologice” și încă trei cursuri care aprofundează tehnicile de agricultură ecologică regenerative, susținute de fermieri de renume din străinătate (Jean – Martin Fortier, Richard Perkins și Ben Hartman). Apoi, am lucrat timp de 3 ani în cadrul Asociației Institutul de Cercetare în Permacultură din România, unde ne-am familiarizat cu tehnicile de permacultură, tehnici pe care astăzi le-am integrat în ferma noastră. Am înființat Ferma Scufița din Homița în septembrie 2019, iar anul 2020 a fost primul an de producție. În primul an am cultivat o suprafață de 240m2 solar și aproximativ 2000 m2 în câmp. Anul acesta am construit încă 3 solarii, mărind suprafața protejată la 1060 m2 și suprafața cultivată în câmp la aproximativ 4000 m2. Practicăm o agricultură ecologică regenerativă, care este, din punctul nostru de vedere, o metodă superioară de producție și care poate soluționa multe din problemele climatice cu care ne confruntăm. Pe lângă creșterea plantelor în sistem ecologic, fără substanțe chimice de sinteză, acest sistem pune accentul pe regenerarea și conservarea solului, a apei și a biodiversității și pe sechestrarea de CO2 în sol, prin folosirea anumitor practici, cum ar fi: o lucrare minimă a solului, folosirea îngrășămintelor verzi, creșterea unui număr mare de specii într-un mod biointensiv, îmbogățirea microbiologiei solului prin folosirea de compost și de biopreparate etc. Categoriile de legume produse de noi sunt diverse și numeroase. Vedetele fermei au fost cele 54 de soiuri de tomate (roșii, verzi, galbene, portocalii, negre, de toate mărimile și formele). La acestea am adăugat ardei gras roșu galben și cafeniu, ardei kapia, cele mai iuți soiuri de ardei din lume, vinete, 4 soiuri de dovlecei (galben, verde închis, verde dungat și rotund) porumb dulce, cartofi, gulie verde și mov, varză, conopidă, broccoli, fasole păstăi galbenă, verde și mov, țelină, napi, ridiche neagră, sfeclă, morcov (portocaliu, galben, roșu și mov), 4 soiuri de castraveți, busuioc, spanac, fenicul etc.
ZORIAN
Firma Zorian Export SRL a fost înfiinţată în anul 2018, având sediul social în localitatea Oţeleni, comuna Oţeleni, din județul Iaşi. Obiectul principal de activitate al firmei este fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, în particular firma ocupându-se și cu producţia uleiului brut din seminţe (diferite tipuri, cum ar fi: floarea-soarelui, rapiță, soia, cânepă, armurariu sau in) prin procedeul de presare la rece. Fabrica are o capacitate de producție de 200 tone de ulei/lună, din care 70% floarea-soarelui convențional și ecologic, iar diferența de 30% este cuprinsă din ulei de cânepă, ulei in, ulei de armurariu, ulei de floarea-soarelui cu plante. Echipamentele deținute sunt 4 prese industriale, un selector, 4 rezervoare pentru depozitare a uleiului în capacitate totală de 180 tone. În anul 2018 Zorian fost certificat ecologic organismul de certificare TUV Austria pentru pentru procesarea următoarelor tipuri de semințe: floarea-soarelui, in, cânepă, armurariu și a uleiurile de floarea-soarelui, cânepă, in, armurariu, cât și pentru șrotul obținut în urma presării. Beneficiul acestei certificări este varietatea produselor și gama cât mai diferită a tipurilor de ulei obținute, dar și o producție alimentară sigură și durabilă. Zorian a participat la numeroase târguri și expoziții naționale și internaționale de profil, printre care International Taste of Quality Institute de la Bruxelles, unde a obținut stelele Michelin pentru excelență și recunoașterea calității pentru uleiul convențional de floarea-soarelui, Târgul din Shanghai 2019, prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, unde România a realizat promovarea produselor ecologice. Totodată, Zorian a dezvoltat și o gama de uleiuri cu diferite plante, cum ar fi: uleiul ecologic de floarea-soarelui cu usturoi, uleiul cu busuioc, cu salvie, cu pulbere de cătină și cu semințe de anason.
VEERA
Din exterior, VEERA este un brand local care se ocupă de cultivarea lavandei și de comercializarea produselor derivate din aceasta, însă pentru noi, fondatorii ei, VEERA reprezintă un stil de viață și conexiunea dintre om și natură. Povestea Veera a început în anul 2015 când am plantat primele 10.000 de tufe de lavandă. Deși experiența noastră în horticultură era minimă, venind din domenii paralele acestei științe, pasiunea și curiozitatea ne-au provocat să adunăm în jurul nostru profesioniști care ne-au inițiat în tainele cultivării lavandei. În ultimul deceniu am locuit în cateva metropole europene, iar agitația acestor orașe ne-a întărit ideea de ne stabili într-un loc liniștit, cu aer curat și de a fi mai aproape de natură pentru a putea profita de tot ce aceasta ne poate oferi. Și iată-ne astăzi locuind la 40 km de orașul Iași, în satul Stornești, loc care, de 6 ani a devenit acasă. În prezent, plantația noastră bio este întinsă pe 10 hectare în Iași și Bacău, iar în perioada următoare plănuim să ne dublăm suprafața cultivată.
Prisaca Moldova
Ferma Apicolă Prisaca Moldova a fost înființată în anul 2010 din pasiune, având ca principal obiect de activitate creșterea albinelor. În primii ani de activitate, dimensiunea exploatației era una relativ redusă, asigurând produsele apicole pentru familie și prieteni, dar, în câțiva ani, ferma s-a dezvoltat prin creșterea efectivului familiilor de albine și prin achiziționarea de utilaje moderne pentru a asigura o productivitate crescută și un randament ridicat. În prezent, Ferma Apicolă Prisaca Moldova este un jucător important de miere din zona estică a României, în special pe Valea Prutului, având o producție diversificată de sortimente de miere de calitate superioară, o parte însemnată a producției fiind certificată ecologic. Ferma apicolă este membru fondator al unei cooperative și al Asociației Producătorilor Locali Produs în Iași, pentru produse ecologice și produse tradiționale din zonă. În prezent, Ferma Apicolă Prisaca Moldova deține un efectiv de peste 200 familii de albine, iar produsele obținute sunt valorificate prin diverși colaboratori, atât din Iași, cât și din țară. Aproximativ 60% din producția obținută este destinată exportului. Ferma deține un spațiu autorizat DSV de ambalare a mierii, cu o capacitate de 300 unități (borcane) pe oră, rețea de comercializare a produselor și participă activ și în mod constant la toate evenimentele organizate atât de Asociația Producătorilor Locali Produs în Iași, cât și de alte entități. Ferma este condusă de inginerul zootehnist Relu Cojocar, administrator și asociat unic al firmei.
Magazia Morăriței
Povestea noastră începe în anii 1990, în familia unui electrician, care nu s-a speriat să încerce ceva absolut nou pentru el – Morăritul. Astfel, în localitatea Probota din județul Iași, încurajat de câțiva localnici, a pus cărămidă peste cărămidă și a construit prima moară de grâu și de porumb cu valțuri din comună. Cu trecerea anilor, prin muncă și devotament, sprijinit de întreaga familie, morarul-electrician aduce comunității noutatea uleiului de floarea soarelui presat la rece. Dar visul său a fost întotdeauna o brutărie. Și nu doar al său… așa că, astăzi, fiica morarului, vă invită sa gustați și din visul ei: o călătorie în copilărie! Se spune că în momentele importante, fericite din viață, un parfum te însoțește si peste ani acel parfum îți poate aduce acele clipe înapoi. Pentru mine parfumul colacilor copți de Bunica, mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor, când mă întorceam de la școală, îmi face cea mai mare bucurie! La 25 de ani distanță, eu, fiica de morar autentică, vin și propun familiei, așa cum tatăl meu o făcuse înaintea mea, că este timpul să înființăm un magazin care să aducă produsele noastre, în fața consumatorului, fără intermediari. Așa că, în 2017, se naște conceptul de Magazia Morăriței, un butic atipic pentru piața din Iași, care aduce noutatea ideii de a intra în legătură directă cu producătorul. Adică, am început să comercializăm produsele făcute la Moara Probota, alături de produsele derivate din făinurile noastre: produse de panificație cum nu se mai fac, fără conservanți, fără amelioratori, fără adaosuri nefirești. Tot ce comercializăm are o singura cerință: să fie ca acasă la Bunica.