VIZITE LA FERME

08 5

11 Octombrie 2021

Oțeleni

Gazda noastră, Zorian, ne-a amintit de importanța implementării sistemelor prietenoase față de mediu din perspectiva procesatorului certificat ecologic. Am avut ocazia să parcurgem drumul de la semințele de floarea-soarelui până la produsul finit, uleiul presat la rece, ambalat și etichetat în acord cu normele și prevederile legislative în vigoare. Proiectul EcoRurIS finanțat de Consiliul Judeţean Iaşi a facilitat accesul micilor producatori la un schimb de experiență interesant în domeniul procesării semințelor în sistem certificat ecologic.
07 3

21 Septembrie 2021

Probota

EcoRurIS își propune să apropie producătorii de natură și să îmbrățișeze practicile prietenoase față de mediu. Prima vizită organizată la Magazia Moraritei – Pâine cu maia coaptă pe vatră a reunit mai mulți producători locali din județul Iași, dar și reprezentanți ai instituțiilor județene la moara din satul Probota. Legătura dintre producători și consumatori poate fi stabilită printr-un integrator care reușește să scurteze drumul de la fermă la furculiță, Magazia Morăriței fiind un exemplu de bună practică în acest sens. Produsele realizate la Probota, din ingrediente locale, au fost apreciate de participanții la eveniment. Proiectul Ecoruris este implementat de Rural Development Research Platform în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană IAȘI și este finanțat de Consiliul Județean Iași – Iași County Council.
03 2

23 Septembrie 2021

Homiția, Comuna Cristești

Am făcut cunoștință cu legumele crescute cu grijă în Codrii Pașcanilor, în satul Homița, la Ferma Scufița din Homița, de către doi iubitori de mediu, agricultură ecologică regenerativă și hrană sănătoasă. Participanții la atelierul organizat în cadrul proiectului EcoRurIS au conștientizat faptul că se poate dezvolta o afacere rurală în domeniul legumiculturii fără aporturi chimice. Un sistem prietenos față de mediu care oferă consumatorilor ieșeni o gama variată de legume gustoase și naturale. Proiect finanțat de Consiliul Județean Iași – Iași County Council.
01 1

1 Octombrie 2021

Stornești, Comuna Sinești

Natură, soare, lavandă și pasiune în Stornești, județul Iași. Am avut ocazia unui schimb de experiență constructiv în care am avut de învățat lucruri noi într-un domeniu exclusivist …… lavanda în sistem ecologic. Un exemplu de ecosistem circular, în care producția primară este procesată la standarde ridicate și apoi valorificată superior prin produse de lux, care aduc plus valoare materiei prime. Proiectul Ecoruris, finanțat de Consiliul Judeţean Iaşi, a facilitat accesul micilor producători la informații noi privind cultura lavandei în sistem ecologic și prietenos față de mediu.
02

4 Octombrie 2021

Vânători, Comuna Popricani

Dacă albinele dispar de pe fața Pământului, omul mai are doar patru ani de existentă” – Albert Einstein Putem să avem grijă de albine fără a utiliza substanțe chimice de sinteză. La Ferma Apicola BIO Prisaca Moldova din Vânători am primit o lecție de apicultură certificată ecologic. Proiectul Ecoruris a reunit luni, 4 octombrie, în stupina organizată de domnul Cojocar Relu apicultori, studenți de la Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, reprezentanți ai Consiliul Județean Iași – Iași County Council și ai Direcției pentru Agricultură Județeana Iași și consumatori responsabili.